Skip to main content Skip to search

Gyakran ismételt kérdések

A két szónak teljesen más a jelentése.

Ami leginkább megkülönbözteti a napkollektort és a napelemet, hogy a napelem közvetlenül elektromos áramot állít elő – amely a legrugalmasabb és bármivé átalakítható energia – a napkollektor pedig hőt termel – ami kevésbé rugalmasan kezelhető energiaforrás.

Amikor a berendezést egy már meglevő házra kell utólag felszerelni, akkor a legnagyobb különbség, hogy a napelemnél egy vezeték elég, ami beköti az így termelt energiát a ház elektromos rendszerébe, míg a kollektornál szükséges a vésés, csövezés, a ház átalakítása, szivattyúk, hőcserélő és egyéb berendezés elhelyezése. Sok esetben erre nincs fizikailag hely a lakásban. A karbantartási igény is jelentősen eltér, mert a napelemes rendszer nem tartalmaz mozgó, kopó alkatrészt. A kollektoros rendszer fagyveszélyes, a mozgó alkatrészek miatt rendszeres karbantartása szükséges, valamint a működtetése villamos energiát igényel.

Napelem: napfényből állít elő elektromos áramot. Akár akkor is, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni.

Napelemes rendszerek engedélyeztetése: http://www.mnnsz.hu/szolar-segedletek/napelemes-rendszerek-engedelyeztetese/

Napkollektor: a nap energiájából közvetlenül hőenergiát állít elő, azaz meleg vizet készít, amit tavasztól őszig medencék fűtésére, használati melegvíz előállítására és fűtés rásegítésre kiválóan lehet használni.

Amennyiben megfelelően méretezzük a napkollektoros rendszert, akkor akár az épület teljes melegvíz ellátását fedezni tudja májustól szeptemberig.

Napkollektor segítségével az épület teljes fűtéseugyan nem valósítható meg, de jelentős mennyiségű hőenergiát lehet vele termelni, ezáltal az elsődleges fűtési energia (pl. gáz) felhasználása nagymértékben csökkenthető.

Enyhébb kinti időjárás esetén a fűtési energia akár teljes egészében fedezhető, a hidegebb téli hónapokban pedig, derűs időjárás esetén fűtésrásegítésre használhatjuk a kollektorokat.

A legpraktikusabb a háztetőre, de ha a tetőszerkezet formája (pl. tetőtéri ablakok, tornyok), vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem felszerelésére, akkor lehet kertre, domboldalra, garázsra, stb. szerelni. A lényeg a napelem tájolása, ahol a lehető legtöbb napfény éri.

Mindenképpen, hiszen a szórt fényből is termeli az elektromos áramot.

Felrakható, hiszen a felszerelése nem jár bontással, átépítéssel.

A villanyórát az elektromos művek lecseréli egy újra, ami már nem csak az általunk elfogyasztott elektromos áramot méri, hanem az általunk visszatápláltat is. A kettő eredménye lesz, hogy fizetnünk kell, vagy nekünk fizetnek.

A napelemes rendszer és a hagyományos 220 V-os külső hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükség van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti bele. Mivel folyamatosan 24 órán keresztül szükség van valahol valakinek elektromos áramra, ezért az általunk termelt áramot is valaki elhasználja.

Az állami támogatási rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás évenként változó. Az aktuális pályázatokat megtalálhatja az ÚSZTV pályázatok link alatt.

A gyártók garanciát vállalnak a napelemek teljesítményére 25-30 évre, ám ez nem azt jelenti, hogy csak eddig működik. A legrégebbi napelemes blokkok körülbelül 50-60 éve üzemelnek. A legjobb válasz erre, hogy a napelem életének végét az jelenti, ha a tulajdonos lecseréli egy újabb, nagyobb teljesítményűre.

Az 50 kW-nál kisebb napelemek építési engedélyek nélkül telepíthetőek. A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges, amit az áram szolgáltatójának 50 kW alatt köteles (mint háztartási kiserőmű) elfogadni.

Az 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez viszont engedélyt kell kérni az építésügyi hatóságtól, és a területileg illetékes áramszolgáltatót is értesíteni kell.

Kétféle szakkifejezés van erre: szigetüzemű és visszatápláló. A szigetüzemű azt jelenti, hogy ha nincs a környéken elektromos hálózat, akkor a napelem elő tud állítani áramot az elektromos hálózattól függetlenül. Itt csak az abban az esetben van áram, ha tényleg süt a nap, máskülönben szükségesek akkumulátorok, melyek estére vagy rossz idő esetén is tárolják számunkra az elektromos áramot. A visszatápláló megoldásnál, a napelem által megtermelt energiát egy úgynevezett inverter visszatölti az elektromos hálózatba. Ennek előnye, hogy a hálózatban mindig van olyan fogyasztó, aki felhasználja azt a villamosáramot, amit mi megtermeltünk.

Nem, de alkalmanként ajánlott az ellenőrzése.

Cégünk különböző partnerek termékeit értékesíti, melyek német, magyar, japán, dél-koreai termékek. Garanciája és professzionális német minősége miatt azonban előnyben részesítjük a GERMANPV napelemeit.

Pár éve jelent meg a „Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési terve 2010-2020” című kiadvány, melyet a bal oldali Menüben, Partnereinknek link alatt megtalál.

Az Európai Unió előírásának megfelelően  Magyarországnak a teljes energiafelhasználásának legalább 13 %-át kell megújuló energiákból fedeznie 2020-ig. Ebben a tervben az elérhető célkitűzés nem kevesebb, mint 14,65 %. A cselekvési terv lényegében egy olyan gazdasági modellt igyekszik felvázolni, amely a mostani főleg importra épülő és eléggé kiszámíthatatlan energiaellátás helyett egy sokkal inkább a lokális forrásokra épülő megújuló energiát nagyobb mértékben hasznosító zöld gazdaság lenne. Milyen előnyök származhatnak egy ilyen zöld gazdaságból?

  • javuló ellátásbiztonság
  • versenyképesség
  • fenntarthatóság
  • munkahelyteremtés

Érdemes végignézni, hogy melyek azok a szempontok, amelyeket figyelembe vettek a terv elkészítése során.

A tetőket úgy méretezik, hogy vastag hótakaró alatt se omoljanak be. Egy vastag hótakaróhoz képest a napelemek súlya elhanyagolható. Ezt mi az előzetes helyszíni szemle alkalmával mindig szemrevételezzük.

A napelemek biztonsági üveggel vannak ellátva, melyekre a gyártó garanciát is vállal az esetleges jégkár esetén.. A szélvihar ellen a gyári rögzítő keretek védenek.

Ezen felül léteznek biztosító társaságok, ahol biztosítható a rendszer.

Amennyiben állami támogatást is kapott a rendszer kiépítéséhez, akkor 5 évig azon a házon kell lennie, amelyre a támogatást megigényelte. Ugyanakkor a házat a megújuló energiájú rendszerrel együtt értékesítve a ház eladási ára lényegesen magasabb lehet. Állami támogatás igénybevétele nélkül, bármikor leszereltetheti és átrakhatja az új épületére a rendszert.

Az utóbbi pár év alatt olyan nagy mértékben csökkent a napelemek ára, hogy ma már a megtérülési idő gyártótól és rendszer mérettől  függően pályázat nélkül is kb. 8 év körül van. Mivel a napelem várható élettartama 40-50 év, emiatt a megtérülés után is még hosszú évekig termeli a rendszer Önnek az áramot.

A családok egyik legnagyobb kiadása a havonta megjelenő közüzemi díjak (villany, fűtés, melegvíz).  Ennek összegét egy napelemes, napkollektoros komplett rendszer segítségével minimális szintre csökkentheti.